Ir al contenido principal

Xerrada Dia internacional de la dona treballadora "Feminisme, tòpics i Salut Mental"




Us hi comparto un breu escrit sobre què vull contar-vos a la xerrada, espero que us sigui d'interès.
Em va semblar bona idea enfocar aquesta xerrada des de el feminisme, com a moviment de i per a les dones, i també, en saber quan "saludable" és, es a dir, quina és l'aportació d'aquest moviment a la Salud Mental de les dones.
No sóc una persona que li agradin molt les massificacions de cap tipus però, tenint en compte que, el feminisme és un moviment social molt potent, imparable, universal i transversal, el que sigui un projecte col·lectIu tan divers i emancipador, que articuli un discurs sociocultural i polític basat en la justícia i l'equitat, en la no discriminació i en la igualtat d'oportunitats tant per dones com per homes, des de ja, el trobo molt interssant i possibilitador per totes les persones, per totes i tots, i a més, crec que és un moviment inevitable, perquè és necessàri i de justícia
Dedicar un temps a "estudiar" al feminisme, a la seva història, la seva ètica, a llegir amb atenció un munt d'articles, poemes, a fullejar capìtols de llibres escrits per dones de mitjans del S XIX i més enrere, va ser una tarea molt entretinguda i enriquidora. A partir d'aquestes lectures i la informació recollida, vaig trobar, finalment, aquells aspectes que fan del feminisme un moviment tan potent que, sense dubtes, col·labora en la Salut Mental de les dones. Per exemple, fa memòria valorant i aprenent de les dones que ens preceden; empondera per no tenir por i aprendre a dir NO quan toca; despatologitza l'experiencia femenina, no som ni boixes ni histèriques i apacigua el sentiment de culpa i desvictimitza.

Com a societat, estem en procés, en trànsit entre la tradició i la innovació, entre el canvi i l'inmutable. Per això, és necessari tomar consciència de la nostra actualitat afectiva, familiar, social i laboral, per tenir la possibilitat de transformar, de canviar el estat de les coses des de dins, aquells pensaments rígids que no ens permiten crèixer ni com a col·lectiu ni com a societat respectuosa, diversa i lliure. En aquest sentit, com a exercici pràctic de conscienciació i sensibilització envers la situació  de les dones en la societat actual, dedicarem un temps a pensar i analitzar en grup. Farem una mini tertùlia sobre alguns tópics de gènere, sobre aquelles frases fetes ben conegudes per tothom, aquelles que no solen ser inocents ni ingènues i que delaten prejudicis i tabús reproduïts automàticament, sense filtres, sense ser conscients del que diem en realitat, ni del dany que fem a la nostra Salut Mental amb aquest pensament tan superficial i automatitzat. Cal desmontar-los i resignificar-los per avançar i crèixer.
Finalment, reprendrem la xerrada amb la idea de que el feminisme és un moviment imparable i necessari no sol per a les dones sinò per a tota la societat, ja que invita al canvi a tothom, a la transformació personal i social, afavoreix la pràctica activa de la sororitat i a una trascendència de l'èsser dona, per poder trobar amb dignitat, la nostra veu en el món.

A càrrec de Psic. Silvia Staps.
Data: 13/03/2020 (postergada fins nou avís)
Lloc i hora: Ateneu de Cerdanyola del Vallés, sala 22 a les 19h.
Organitza: Associació El Banc del Temps.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Y tú...qué callas?

Volvían cabizbajos por el interminable camino de tierra que los devolvía al pueblo, ya en penumbra. Comentaban impresiones sobre los asistentes...unos no se pudieron despedir a tiempo, algunos lo lloraron, otros lo ignoraron... Antes de separarse, el más joven hizo la pregunta inevitable "...y dígame, en confianza, sabe usted de qué murió?" Entonces, después de un largo y pesado silencio,  le respondió..  "Murió asfixiado por todas las palabras que no pudo o que quizás, no quiso pronunciar". Nunca calles lo que sientes, lo que sufres y lo que disfrutas, lo que te inquieta y lo que te amansa...Eres único  e irrepetible...  el resto merece saberlo y muy especialmente tu .

Hacer terapia en casa: PSICOrientación práctica para madres y padres

  La educación de nuestros/as hijos/as ha de ser una tarea práctica, con continuidad, paciencia y constancia: se educa amando, acompañando, escuchando, orientando y conteniendoles desde las primeras etapas de sus vidas. También es lo que hacemos y decimos, cómo nos comportamos en su presencia lo que contribuye de modo decisivo en el conformación de sus futuros comportamientos y hábitos vitales. La intencionalidad de estos encuentros es la de aportar recursos prácticos, conceptos básicos sobre inteligencia emocional y educación positiva como así también, estrategias y orientaciones que serán de utilidad para mejorar la comunicación y para alcanzar una convivencia familiar armónica y sostenible. Así, desde una perspectiva preventiva y constructiva, los/las participantes podrán expresar sus dificultades, temores y/o dudas, tomar consciencia sobre lo que no es conveniente hacer y reforzar lo que sí, lo que les permitirá aprender de sí mismos/as y de las diversas aportaciones del gr